Haber

Almanya-Türkiye ilişkileri yeni dönemde nasıl şekillenecek?

Almanya Federal Siyasi Eğitim Merkezi’nin (bpb) ev sahipliğinde başkent Berlin’de düzenlenen toplantıda Türkiye’deki seçim sonuçları ele alındı. Toplantıya katılan siyasetçiler ve uzmanlar, yeniden cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkilerin nasıl şekillenmesi gerektiğine ilişkin görüşlerini aktardı.

Laschet: Sonucu kabul etmek bizim elimizde

Ana muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin önde gelen isimlerinden Milletvekili Armin Laschet, Erdoğan’ın kazandığı seçimlerin Avrupa değerlerine uygun ve adil koşullarda yapılmadığını söyledi. Ortaya çıkan bir sonuç var ve bunu kabul etmek bize düşüyor” diye konuştu. Laschet, Türk ekonomisine, “Öyle görünüyor ki bu sefer korku rol oynadı.”

Armin Laschet, Erdoğan’ın seçim sürecinde terör ve kaos korkusunu körüklediğine işaret ederek, “Sonuçta güvenlik kaygıları, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik felaket gerçeğine ağır bastı. PKK’nın doğru olmadığını ve bunun da doğru olmadığını, “Ama güvenlik konusunun seçimlerde önemli bir yeri olduğunu da gösterdi” dedi.

“Berlin’e büyük bir davet jesti”

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (PACE) Başkan Yardımcısı da olan Laschet, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Başbakan Olaf Scholz başta olmak üzere birçok Avrupalı ​​devlet ve hükümet başkanının Erdoğan’ı tebrik etmesini doğru bir tavır olarak nitelendirdi. seçimleri kazanmak üzerine.

Scholz’un Erdoğan’ı jet hızıyla Berlin’e davet etmesini değerlendiren Laschet, “Önümüzde değerli ortak görevlerimiz var. İsveç’in NATO üyeliği üzerindeki vetosundan vazgeçmesi için Erdoğan ile bir an önce görüşmeliyiz. Erdoğan’ın özellikle İsveç’in NATO üyesi olması gerektiği gerçeğini dile getirerek, “Bu, Alman dış politikasının bir görevidir. Scholz doğru olanı yaptı ve Erdoğan’ı Berlin’e davet etti. Bu harika bir jest.”

“Erdoğan’ın cesaretlendirilmesi gerekiyor”

Laschet, seçim zaferinin ardından hem Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy hem de Rusya Devlet Başkanı Putin’in Erdoğan’ı tebrik ettiğine işaret ederek, “Dünyada iki liderin de tebrik ettiği çok başkan var mı?” Bunun çok istisnai bir durum olduğunu söyledi. NATO üyesi Türkiye’nin Ukrayna ile Rusya arasındaki arabuluculuk rolünü sürdürmesini istediklerini ve Türkiye’nin bu konuda kilit rol oynadığını vurgulayan Laschet, Erdoğan’ın Rusya ile tahıl anlaşmasının imzalanmasına katkı sağladığını hatırlatarak, devam etmesi için teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti. çabaları bu yöndedir.


Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin önde gelen isimlerinden Armin LaschetFotoğraf: Kıymet Akal/DW

Birkaç yıl önce dış politikasında neo-Osmanlıcılık unsurlarına yer veren, Akdeniz’i çevreleyen bölgelerde ve yine başka yerlerde Müslüman Kardeşler’i destekleyen Erdoğan, son dönemde bu politikalarını geri plana atmıştır. CDU’lu siyasetçi, hem Körfez ülkeleri hem de İsrail ile ilişkilerini yeniden kuruyor. Erdoğan’ın dış politika değişikliği ve attığı adımların desteklenmesi gerektiğini de savundu. Laschet, “Cumhurbaşkanı Erdoğan geçmişin kutuplaşmasından uzaklaşarak tavır alırsa önümüzdeki dönemde yeni fırsatların kapıları aralanacaktır.”

Karaahmetoğlu: Seçimler adil olsaydı Erdoğan kazanamazdı

Alman hükümetinin ortaklarından Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Macit Karaahmetoğlu, Erdoğan’ın seçim zaferini “Sahip olduğum Alman-Türk ruhu hüsrana uğradı” sözleriyle değerlendirdi. Aynı zamanda Alman-Türk Meclis Grup Başkanvekili olan Karaahmetoğlu, “Türkiye’de seçimler adil olmaktan çok uzaktı. Türkiye’deki seçimler Almanya’dakinin yarısı kadar adil olsaydı Erdoğan yüzde 25’i bile alamazdı. oylar.”

Erdoğan’ın şahsi gücünü korumak için tüm devlet kurumlarını ve kamunun tüm kaynaklarını kullandığını vurgulayan Karaahmetoğlu, seçim öncesi yapılan anketlerin Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu çok önde gösterdiğini ve bu anketlerin sonuçlarından emin olduğunu vurguladı. Yanlış değil. Ancak SPD’li milletvekili, Erdoğan’ın “olağanüstü haksız koşullarda” seçimleri kazandığını ve bu amaçla muhalefet liderini PKK ile ilişkilendirerek “inanılmaz itibarsızlaştırma yöntemleri” ve “iftira taktikleri” kullandığını söyledi. Bana çalışması gerektiğini söyledi.

“AB üyelik süreci sonlandırılmamalı”

Macit Karaahmetoğlu, “Türkiye dünya siyasetinde değerli bir aktör, Türkiye’nin dünya haritasına ve coğrafi konumuna baktığınızda bu ülkenin stratejik önemini görüyorsunuz. Bu da şu anlama geliyor: Türkiye ile çalışmalıyız, biz de çalışmalıyız. demokratik meşruiyeti daha az olan ülkelerle çalışın.Bu nedenle Başbakan Scholz’un Erdoğan’ın Almanya’sına davetini önemsiyor, içinde bulunduğumuz bu son derece zor durumdan olabilecek en uygun sonuçları alacağımızı umuyorum.”

Türkiye’nin AB üyelik sürecinin tüm olumsuzluklara rağmen sonlandırılmaması gerektiğini savunan Karaahmetoğlu, “Böyle bir atılım Almanya’ya bir şey kazandırmaz ama bunu yaparsak yandaşlıktan çok güçlü bir argümanı da elimizden almamıza yol açar” uyarısında bulundu. AB güçleri Türkiye’de.”

Türkiye’deki Avrupa yanlısı kesimlerin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Karaahmetoğlu, “Geçmişte Sarkozy ve Merkel Türkiye’nin AB sürecine karşı olumsuz bir tutum sergilemeseydi bugün ne Kavala ne de Demirtaş cezaevinde olmayacaktı. Çünkü vizyon buydu. O dönemde Türkiye’nin AB üyeliği konusunda “O kadar güçlüydü ki Erdoğan bile görmezden gelemezdi. Artık AB sürecini tamamen bitirmemiz Erdoğan’ı daha da güçlendirecektir” dedi.

Bayram: Türk milleti demokrasiden vazgeçmedi

Almanya’da koalisyon hükümetinin ortaklarından Yeşiller Partisi Milletvekili Canan Bayram, çok gergin ve zor şartlar altında gerçekleştirilen seçimlerin demokratik seçim kriterlerine ne ölçüde uyduğu konusunda soru işaretleri olduğunu söyledi. . AKPM seçim gözlem kurulu üyesi olan ve seçimleri İzmir’de izleyen Bayram, muhalefetin terörü desteklemekle suçlandığı ve kutuplaşmanın yüksek olduğu seçimlerde gerginliğe tanık olduğunu, hatta AK Parti’de görev yapan bir öğretmenin bile olaya karıştığını söyledi. sandıklar onunla endişelerini paylaştı.

Bayram, “Bir kamu görevlisinin bile geleceğinden bu kadar endişe duyduğu bir ortamda kriterlerin gerçekte ne derece sağlandığını konuşmak ayrı mesele” dedi. Toplumun saygı duyduğu Bayram, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Seçime güveni sağlamak için farklı partilerin temsilcileri sandıklara giriyor, o kadar çok baro avukatı sandıkta… Muğlak bir durum var: İnsanlar umutlarını koruyorlar. Türkiye’nin Batı’ya, Avrupa’ya olan bağları nedeniyle gözlemcilere teşekkür ettik, çok önemsiyorlar.”

Görüşmede Türkiye’deki siyasi ve ekonomik durumun Almanya’ya yeni bir göç dalgasını tetikleyebileceği endişesi de gündeme geldi.

Canan Bayram, ekonomideki kötü gidişatın Türkiye’de göçü tetikleyebileceğini söylerken kendisinin avukat olduğunu ve Türkiye’deki birçok meslektaşının kendisine “Korkuyoruz” dediğini söyledi. “Bunun yeni bir misafir işçi dalgasına yol açacağını düşünüyorum” dedi.

Seufert: Türkiye Batı’dan uzaklaşıyor

Uygulamalı Türkiye Araştırmaları Merkezi (CATS) Başkanı Dr. Günter Seufert ise Erdoğan ile işbirliğinin boyutuna ilişkin soru işaretlerine dikkat çekerek çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Seufert, “Diğer otoriter devletlerle yaptığımız gibi Türkiye ile de çalışmaya devam etmeliyiz.

Seufert, “Seçim sonuçlarının Türkiye’nin Batı’dan uzaklaşmasına, Rusya, Çin gibi otokrasilerin yanı sıra Körfez ülkeleriyle iş birliğini güçlendirmesine yardımcı olacağını hepimiz görüyoruz.” .


Toplantıya katılan uzmanlar Anastasia Vishnevskaya-Mann, Canan Bayram, Cemile Giousouf, Macit Karaahmetoğlu, Günter Seufert Fotoğraf: Paha Akal/DW

Erdoğan’ın Batı karşıtlığı kaygı uyandırıyor

Seufert, bu dinamikleri sıralarken, Erdoğan’ın artık iktidarını ancak seçim otokrasisi yoluyla sürdürebildiğine dikkat çekerek, bu koşullar altında Türkiye’nin AB sürecini sürdürmesinin çok zor olacağını kaydetti.

Seufert, “Erdoğan ve partisi AKP de Batı’nın kültürel ve ekonomik olarak çökmekte olduğuna ve Türkiye’nin geleceğinin Asya’da olduğuna inanıyor” dedi. .

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemlerinin dikkate alınması gerektiğine işaret eden Seufert, şunları kaydetti:

“Erdoğan kendisini Batı’ya karşı Türk devletinin çıkarlarını temsil eden bir devlet adamı olarak konumlandırıyor. Hatta Türkiye’nin ötesinde, örneğin Azerbaycan’da, Batı’ya veya Ermenistan’a karşı bir etnik grup olarak Türklerin çıkarlarını temsil ettiğini iddia ediyor. gayrimüslim ülkelere karşı Müslümanların çıkarlarını temsil eden bir devlet adamı.Bunun bir örneği Türkiye’nin Afrika’daki Batılı aktörleri emperyalist neo-sömürgeciler olarak gösteren söylemidir.Bu tür Batı karşıtı söylemlerle Erdoğan’ın seçimleri kazanması da çok önemlidir. . “

İşbirliği için bir zemin var mı?

Türkiye ile ilişkilerde büyük bir işbirliği potansiyeli olduğunu ancak Erdoğan’ın Batı’nın aksine konumlandırdığı Türkiye’nin gelecek vizyonunun göz ardı edilemeyeceğini belirten Seufert, AB üyelik sürecinin devam edip etmeyeceğinin sorulacağını belirtti. bu bağlamda cevaplanması gerekmeyecektir.

CATS yöneticisi Seufert, Erdoğan liderliğindeki Türkiye ile güvenlik politikaları alanında işbirliğinin de zor olduğuna işaret ederek, “Bu, Türkiye’de birincil tehdit olarak görülen ABD için geçerli. Bu, NATO için de geçerli. Sayın Erdoğan kişisel çıkarlarını kolektif çıkarların üzerinde tutuyor. Bu AB ile işbirliği için. Yani evet, Türkiye ile birlikte çalışmamız gerekiyor ama şimdi sadece bunun mümkün olduğu alanlara odaklanmamız gerekiyor” dedi. .

“Ekonomik çözülme de başladı”

Almanya’nın en değerli Türkiye uzmanlarından Günter Seufert’e, “Zor durumdaki Türk ekonomisine destek sağlanabilir mi?” Soru da soruldu.

Almanya’nın bu konuda resen fedakarlığı gerektirecek bir durum görmediğine işaret eden Seufert, sözlerini şu bilgilerle tamamladı:

“Yatırım teklif etmemiz adettendir ama bunun için somut kurallar koymamız gerekiyor. Hukuk devleti, diğer alanlarda olduğu gibi ticaret hukukunda da bu şartlardan birini tesis etmelidir. desteklenmeli ve alman sanayisi yönlendirilmeli, bir kılavuz belirlenmeli. almanya’nın türkiye’deki yatırımları çok geriledi. türkiye ile almanya arasındaki ekonomik uçurum başladı ve bu eğilim derinleşiyor. bu almanya’nın olduğu kadar türkiye’nin de çıkarına. faiz bu eğilime karşı koymak için.”

nallihanhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu