Haber

Bulgaristan’da hükümet kuramayan sosyalistler, görevi Cumhurbaşkanı Radev’e iade etti

Bulgaristan’da hükümet kuramayan Bulgar Sosyalist Partisi’nin (BSP) genel başkanı Korneliya Ninova, görevi Cumhurbaşkanı Rumen Radev’e iade etti.

Bulgaristan’ın 240 sandalyeli parlamentosunda 24 milletvekili bulunan BSP’nin hükümeti kuramaması, ülkede son iki yılda 5’inci erken genel seçimin yapılmasının yolunu açtı.

Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen törende Ninova, 48’inci Meclis’te kabineyi kurmakla görevlendirilen partisinin elinden gelenin en iyisini yaptığına dikkat çekerek, “Parti olarak diğer partilere 4 ana önceliği sunduk. “Bütün tarafları müzakerelere davet ettik. Müzakerelere katılan ve katılmayan tarafların tutumlarından hükümetin kurulması için gerekli desteği alamayacağımızı anladık.” dedi.

Ülkedeki güçlü siyasi ortamda BSP’nin çabalarını takdir ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Radev, “Merkez Seçim Komisyonu (ZİK) ile seçim hazırlıkları üzerine görüştükten sonra parlamentoyu feshetme ve tarih belirleme kararımı açıklayacağım. Yeni erken seçim için.” dedim.

Radev’in daha önce hükümeti kurmakla görevlendirdiği eski Başbakan Boyko Borisov liderliğindeki Bulgaristan’ın Avrupalı ​​Gelişimi için Vatandaşlar (GERB) Partisi ve yine eski Başbakan Kiril Petkov’un eş başkanlığını yaptığı Değişime Devam (PP) Partisi , ayrıca başarısız oldu.

Radev, ülkede hükümet kurulamazsa Mart ayında erken seçim tarihini belirleyeceğini açıkladı.

Bulgaristan’da siyasi istikrarsızlığın tarihi

Bulgaristan’da siyasi kriz, Nisan 2021’de yapılan genel seçimlerin ardından oluşan 45. parlamento döneminde başladı.

Partiler arasında hükümet kurulması konusunda uzlaşı sağlanamaması nedeniyle Bulgar seçmen 2021 yılı Temmuz ve Kasım aylarında olmak üzere 2022 yılı Ekim ayında olmak üzere üç kez erken seçim için sandık başına gitti.

Nisan 2021’den bu yana parlamentoda güvenoyu alan bir hükümet kurulmadı ve ülke, Radev’in kurduğu geçici hükümetler tarafından yönetiliyor.

Aradan geçen sürede Radev, hükümeti kurmak üzere 12 kez parlamentoda temsil edilen çeşitli siyasi partileri atadı, ancak bu partilerin siyasi çabaları sonuç vermedi.

Bulgaristan’da anayasal çerçeve içinde cumhurbaşkanı kabineyi kurma görevini sırasıyla parlamentodaki en büyük iki partiye veriyor.

Bu partiler başarısız olursa, cumhurbaşkanı üçüncü bir siyasi partiyi kendi seçimine göre kabineyi kurması için görevlendirir. Üç deneme başarısız olursa ülke yeniden erken seçime gidiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu