Dünyanın en büyük adası olan Grönland, Danimarka Krallığı’nın bir parçasıdır. Adanın iç yönetim hükümeti, iç işlerin çoğundan sorumludur. Grönland halkı, geldikleri bölgeye bağlı olarak kendilerini Kalaallit (Batı Grönlandlılar), Inugguit (Thule bölgesinden) veya Iit (Doğu Grönlandlılar) olarak adlandıran öncelikle Inuit’tir.
Bu içerikte Grönland hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
İşte Grönland’ın tarihi, kültürü, nüfusu ve diğer tüm bilgileri:
Grönland Hakkında Genel Bilgiler
Dünyanın en büyük adası olan Grönland, Danimarka Krallığı’nın bir modülüdür. Adanın iç idare hükümeti, iç işlerin çoğundan sorumludur. Grönland halkı, geldikleri bölgeye bağlı olarak kendilerini Kalaallit (Batı Grönlandlılar), Inugguit (Thule bölgesinden) veya Iit (Doğu Grönlandlılar) olarak adlandıran öncelikle Inuit’tir.
Formda Grönland hakkında bazı değerli bilgiler:
Grönland Tarihi
Arktik ve Atlantik Okyanusları arasında yer alan Grönland, dünyanın en büyük adasıdır. Grönland’ın %80’den fazlası buzla kaplıdır. Böylece tüm yıl boyunca buzu görebilirsiniz.
Grönland ilk önce bir dizi göçebe kabile insanı tarafından yerleştirildi. Önce Saqqaq kavimleri, ardından Dorset kavimleri vardı. Dorsetler çoğunlukla balina avcılarıydı. MS 10. yüzyılda Vikingler bölgeye geldi. Adayı Dorsetler ve daha sonra Thule halkları ile paylaştılar. Danimarka, 18. Yüzyılda Grönland’ı sömürgeleştirdi ve 1953’te Danimarka ülkesinin bir parçası oldu.
Bugün, Grönland hala Danimarka Kraliyetinin bir parçasıdır, ancak kendi kendini yönetmektedir. Danimarka, bölgenin dış ilişkilerini ve savunmasını kontrol ediyor.
Grönland Coğrafyası ve İklimi
Grönland kuzeyden güneye yaklaşık 2.670 km ve en geniş noktasında doğudan batıya 1.050 km’den fazla uzanır. Adanın üçte ikisi Kuzey Kutup Dairesi içinde yer alır ve adanın kuzey ucu Kuzey Kutbu’nun 800 km yakınına kadar uzanır.
Grönland, Kanada’nın kuzeyindeki Ellesmere Adası’nın sadece 26 km dışındadır. En yakın Avrupa ülkesi İzlanda’dır. Grönland’ın derin girintili çıkıntılı kıyı şeridi 39.330 km’dir. Bu mesafe kabaca Dünya’nın Ekvator’daki çevresine eşdeğerdir.
Grönland’ın en değerli fiziksel özelliği, Antarktika’dan sonra ikinci büyüklükteki devasa buz tabakasıdır. Grönland Buz Levhası ortalama 1500 metre kalınlığa sahiptir.
Karmaşık sistemlerdeki uzun, derin fiyortlar, Grönland’ın hem doğu hem de batı kıyılarına kadar uzanır ve çarpıcı ama ıssız bir manzara sunar. Kıyıların birçok yerinde buz tabakası doğrudan denize bakar, büyük bölümleri buzulları kırar ve buzdağları olarak suya kayar.
Buradaki iklim Kuzey Kutbu’dur ve güneybatıdaki Körfez Akıntısının etkisi altında sadece biraz değişir. Hızlı hava değişiklikleri, güneş ışığından aşılmaz kar fırtınalarına kadar yaygındır ve adanın buzlu iç kısmının üzerindeki kalıcı bir soğuk hava tabakası üzerinde düşük basınçlı hava kütlelerinin doğuya doğru itilmesinden kaynaklanır.
Grönland Ekonomisi
Grönland’ın ekonomisi uzun süredir balıkçılığa dayanmaktadır. Bir zamanlar ekonominin temel dayanağı olan fok avcılığı, 20. yüzyılın başlarında büyük ölçüde azaldı ve yerini balık tutma, morina, karides ve diğer deniz ürünlerinin konservelenmesi ve dondurulması aldı.
Adanın aşırı avlanma kıtlığına ve dalgalanan fiyatlara duyarlı olan balık endüstrisine bağımlılığı, 20. yüzyılın sonlarında artan bir endişe haline geldi. Grönland bu nedenle ekonomisini çeşitlendirmeye çalıştı ve turizm endüstrisi çok değerliydi. 1990’lardan bu yana turizmden elde edilen gelir önemli ölçüde arttı.
Danimarka’dan önemli miktarda mali yardım alan hükümet, ekonomide öncü bir rol oynamaya devam ediyor. İşgücünün yaklaşık yarısı sanayide çalışıyor.
Grönland Nüfusu
Grönlandlılar, bölgelerine bağlı olarak kendilerini Kalaallit (Batı Grönlandlılar), Inugguit (Thule bölgesinden) veya Iit (Doğu Grönlandlılar) olarak tanımlar.
İnsanların onda birinden fazlası Danimarkalıdır ve çoğu Danimarka’da doğmuştur.
Görnland’da Kültürel ve Sosyal Yaşam
Dil
Adanın resmi dilleri Kalaallisut (Batı Grönlandca) ve Danca’dır.
Din
Lutheranism resmi dindir. Nüfusun yaklaşık üçte ikisi bu dine mensuptur. Grönlandlıların yaklaşık üçte biri Hristiyanlığı takip ediyor.
Şamanizm de dahil olmak üzere geleneksel inançlar hala küçük bir azınlık tarafından uygulanmaktadır.
Kültürel hayat
Grönland’daki Danimarka varlığının uyguladığı Batı etkisine ve son zamanlarda uluslararası kitle iletişim araçlarına artan erişime rağmen, geleneksel Inuit kültürel etkinlikleri hala değerlidir. Sabuntaşı oymacılığı ve davul dansı, kano yapımı ve yelkencilik gibi halk sanatları popülerliğini koruyor.
Adada, Nuuk’taki Grönland Ulusal Müzesi ve Arşivleri de dahil olmak üzere bir dizi müze vardır. Yine Nuuk’ta bulunan Katuaq Kültür Merkezi konserlere, sanat stantlarına ve diğer kültürel etkinliklere ev sahipliği yapıyor.
Grönland Bölgesine Nasıl Gidilir?
Grönland’a uçuşlar dünyada sadece Kopenhag ve Reykjavik şehirlerinden düzenleniyor. Türkiye’den uçakla bu şehirlere bağlanarak Grönland’a ulaşabilirsiniz.
Grönland’a gitmek için öncelikle Danimarka vizesine başvurmanız gerekir.
bozovaajans.com.tr