Haber

Milli Eğitim Bakanlığı ücretsiz yemek uygulamasına 6 Şubat’ta başlıyor

Öğrenciler ve ailelerine müjdeli haber Milli Eğitim Bakanı’ndan geldi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrencilerin eğitime erişimlerini artırmak için sosyal politikalarla öğrencilere desteğini sürdürdüğünü vurguladı.

Aralık 2021’de düzenlenen 20. Milli Eğitim Şurası’nda “Okullarda ücretsiz öğle yemeği veya beslenme desteği verilmesi” tavsiyesi üzerine çalışmaları hızlandırdıklarını ve bu konudaki hazırlıkları büyük bir titizlikle yürüttüklerini belirten Özer, “Okullarda kalan öğrencilere verilen ücretsiz yemek hizmetinin kapsamı 1980’li yıllardan beri uygulanan yurtlar ve taşımalı eğitim son 20 yılda değişti geçen gün genişletildi.Biz de Meclis kararı çerçevesinde öğrencilere ücretsiz öğle yemeği verilmesi konusundaki çalışmalarımızı hızlandırdık. Eğitim-Öğretim yılı başında 1,5 milyon olan ücretsiz öğle yemeğinden yararlanan öğrenci sayımızı 1,8 milyona çıkardık.İkinci yarıdan itibaren 5 milyona çıkarmak için çalışacağız.Böylece bir beton daha atmış olacağız. eğitimde fırsat eşitliğini artırma yolunda bir adım.”dedi.

Öğrencilere ücretsiz yemek uygulamasının önemli bir destek uygulaması olduğuna işaret eden Özer, son bir yılda okul öncesi eğitime erişimi artırmaya odaklandıklarını, özellikle gelişimin en hızlı olduğu okul öncesi eğitimde ücretsiz yemeğe başlayacaklarını söyledi. .

“6 Şubat prestijiyle başlıyoruz”

Bakan Özer, ikinci eğitim döneminin başlayacağı 6 Şubat prestijiyle birlikte ücretsiz yemek programının kapsamını kademeli olarak artıracaklarını belirterek, şöyle devam etti:

Burada yükü okul öncesi çocuklara vereceğiz. Ücretsiz yemek uygulamasının görgü ve esaslarını içeren Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtım Rehberini uygulama için 81 ilimize gönderdik. Bu kapsamda 6 Şubat’ın prestijiyle resmi okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden tüm okul öncesi eğitim kurumlarındaki çocuklarımıza haftanın 5 günü her gün yemek verme uygulamasına başlıyoruz. Bu kapsamda 6 Şubat prestijiyle devlet okullarına devam eden 1 milyon 450 bin öğrenci tek öğün beslenme hizmetinden yararlanmaya başlayacak.

Anasınıfı ile birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okullarına devam eden öğrencilerimiz de günlük beslenme hizmetinden yararlanacaklardır. Yatılı bölge ortaokullarında öğrenim gören ve yatılı hizmetlerden yararlanmayan tüm gündüzlü öğrencilerimize ayrıca ücretsiz yemek verilecektir. Anaokulu bulunan birleştirilmiş derslikli ilköğretim okullarındaki öğrenciler ile yatılı bölge ortaokullarında okuyan gündüzlü öğrencilere, 6 Şubat’tan itibaren imkanları uygun okullarda beslenme verilecek. Diğer okullarda ise bir an önce hazırlıklar tamamlanarak beslenmeye başlanacak.

“Okullara gerekli bütçeyi ayırdık”

Bakan Özer, başvurunun detaylarına ilişkin şunları kaydetti:

Okul mutfağında yemek hazırlayacak anaokulları ile anaokulu sınıfı bulunan okul ve kurumların mutfak ihtiyaçları için ilgili okullara gerekli bütçeyi ayırdık. Kendi mutfağında yemek hazırlayamayan okullar için yemek hizmetinin sadece Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek liseleri ve öğretmenevleri ile yemek yapan diğer kamu kurumlarından alınmasını sağlayacağız.

Örnek menüler hazırlandı

Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtım Rehberi’nde okullarda beslenme hizmeti süreçleri detaylandırıldı.

Bu süreçler “menü yönetimi”, “denetim süreçleri (gıda güvenliği ve hijyen uygulamaları)”, “tedarik ve depolama”, “üretim (hazırlama ve pişirme)”, “gıda/beslenme dağıtımı”ve “servisten sonra” 6 aşamadan oluşacaktır. İlahiyat konulu el kitabı, Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürürlükteki mevzuatı ve çalışmaları referans alınarak oluşturulmuştur.

Çocukların günlük güç ve besin ögelerini yeterli ve tutarlı bir şekilde karşılayabilmeleri için tüketmeleri gereken besinlerin en kaliteli ve yeterli miktarlarda olmasına özen gösterilecektir. Beslenme hizmetleri kapsamında sağlıklı beslenme ilkelerine uygun menüler planlanacak, ihtiyaç duyacakları besin içerikleri karşılanacak ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmaya yönelik eğitimler verilecek.

Okullara diyetisyen desteği

Diyet hazırlanırken Sağlık Bakanlığı’nın ilgili programları doğrultusunda düşük tuz tüketimine dikkat edilecek. Tatlılarda kesinlikle suni tatlandırıcılar kullanılmayacaktır.

Sağlıklı beslenme için menülerde yer alması gereken besin ve besin kümeleri sırasıyla süt ve ürünleri, et, yumurta, bakliyat ve yağlı tohumlar, ekmek ve tahıllar, sebze ve meyveler olacaktır.

Okullara gönderilen yemeklerin haftalık olarak belirlenen menü listelerine ve ağırlıklarına uygun olup olmadığı okullarda oluşturulacak kurul tarafından kontrol edilecektir.

Bakanlık tarafından okul öncesi eğitim kurumlarına yönelik istikrarlı beslenme ilkelerine uygun örnek menüler hazırlanarak illere gönderildi. Kendi menülerini oluşturacak olan okul, diyetisyen takviyesini il ve ilçe halk sağlığı merkezlerinden alacak.

Kahvaltı da verilecek, menüler internet sitesinde yayınlanacak.

Öte yandan Bakanlık, normal eğitim veren okullarda öğle yemeği seçeneğinin kullanılmasını öneriyor. Bu okullarda ailelerle birlikte alınacak karar doğrultusunda kahvaltı menüsü de kullanılabilir.

İkili eğitim veren okulların sabah grubunda ailelerin görüşleri alınarak ve okulun menü türüne göre yemek saati düzenlenerek kahvaltı menüsü veya öğle yemeği menüsü kullanılabilir.

İkili eğitim veren okulların öğleden sonra kümelerinde öğle yemeği menülerinin kullanılması tavsiye edilir. Ailelerle birlikte alınacak karara göre kahvaltı menüleri de kullanılabilir.

Ayrıca okullarda diyetisyen desteği ile hazırlanacak haftalık beslenme listesi okulun web sayfasında yayınlanacaktır.

Komisyonlar kurulacak

Her il ve ilçede, temel eğitimden sorumlu müdür yardımcısının başkanlığında en az bir anaokulu müdürü, bir anasınıfı bulunan okul müdürü ve varsa beslenme üreten okul müdüründen oluşan bir kurul oluşturulur. birim veya şube müdürü. Kurul tarafından periyodik aralıklarla ücretsiz öğün beslenme programı süreçlerine ilişkin yönlendirme ve kontrol yapılacaktır.

Yiyecek alacak öğrencilerin velilerinden izin alınacaktır.

Okullarda sürecin planlanması, hazırlanması ve uygulanması aşamasında temizlik ve hijyene dikkat edilecek. Ücretsiz besin takviyesi yapılacak öğrencilerin velilerinden izin belgeleri alınacaktır. Belgede veli, öğrencinin beslenme ile ilgili herhangi bir alerjisi veya hassasiyeti olup olmadığını yazılı olarak beyan eder.

Yemek menülerinin belirlenmesinde özel durumu olan öğrencilerin beslenme programları dikkate alınacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı, ücretsiz öğün beslenme programı uygulama programının sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde yürütülmesi için valiliklerce her türlü tedbirin alınmasını istemiştir. Besinlerin hazırlanmasında ve sunumunda Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtım Kılavuzunda belirtilen hususlara harfiyen uyulacaktır.

haber-bozkir.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu