Yaşam

Osmanlı mutfağının hafif lezzeti: Seferceliye yemeği tarifi, nasıl yapılır?

Seferceliye yemeği, Osmanlı mutfağına ait geleneksel bir tariftir. Ayva aşı da olarak bilinen Seferceliye yemeği, genellikle yaz aylarında tüketilen hafif bir yemektir. Kuzu eti, ayva, badem, kuru kayısı, bal, su, tereyağı, tozşeker ve tuz gibi ana malzemeler ile hazırlanan bu yemek, güveçte veya tencerede pişirilir.

Osmanlı mutfağının unutulmaya yüz tutmuş nadide bir yemeği olan Seferceliye yemeği, 24 Haziran Pazartesi akşamı Masterchef programına katılan bir yarışmacının eleme turunda yapmasıyla ve programdaki ünlü şeflerin daha önce böyle bir yemeğin adını duymadığını belirtmesi üzerine yeniden gündeme geldi.

İşte Osmanlı mutfağının en hafif yemeği…

SEFERCELİYE YEMEĞİ TARİFİ

Seferceliye Yemeği Tarifi İçin Malzemeler;

  • 500 gram kuzu eti, iri parçalar halinde doğranmış
  • 3 adet orta boy ayva
  • 1 çay bardağı badem
  • 150 gram kuru kayısı
  • 1 çorba kaşığı bal
  • 3 çorba kaşığı silme tereyağı
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • Tuz
  • Yeteri kadar su

Seferceliye Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?



Adım 1

Seferceliye yemeğini yapmak için öncelikle bademleri sıcak suda 5 dakika bekletin ve kabuklarını soyun. Kuru kayısıları da 2-3 saat suda bekleterek yumuşamasını sağlayın. Yumuşayan bademleri su içerisinden çıkarıp ikiye bölün. Balı bir su bardağı suyun içerisinde tamam eritin.

Adım 2

Eti, bir tencereye alın. Kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu ve yağını salmasını bekleyin. Daha sonra suyunu salıp tekrar çeken eti orta ateşte karıştırarak güzelce kavurun. Tuzunu ayarlayıp ve ballı suyu içerisine ekleyin. Kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak et yumuşayana dek pişirin. Kayısıları ve ikiye böldüğünüz bademleri tencereye ekleyin.

Adım 3

Diğer taraftan, ayvaları soyup her birini 8 parçaya bölün. Çekirdeklerini ve sert kısımlarını kesin. Ayrı bir tavada 3 çorba kaşığı tereyağını eritin. Ayvaları bu tavaya düzgün bir şekilde sıralayarak her iki yüzünü de iyice kızartın. Daha sonra tencerede pişmekte olan etin üzerine ekleyin.

Adım 4

Ayvaları kızarttığınız tavaya 1 su bardağı su ekleyip kaynatın. Ardından bu kaynayan suyu tencereye ekleyin. Şeker ve bir miktar daha tuzu ekleyip kısık ateşte 20-25 dakika pişirdikten sonra Seferceliye yemeğiniz hazır, servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!

akpinar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Küçük Çamlıca Escort
Firuzköy Escort
Denizköşkler Escort
Taşoluk Escort
Kurna Escort
Büyük Çavuşlu Escort
Bozhane Escort
Habibler Escort
Kazım Karabekir Paşa Escort
Anadolu Yakası Escort
Cennet Escort
Pendik Escort
Seyrantepe Escort
Atalar Escort
Petrol İş Escort
Karabeyli Escort
Eyüpsultan Escort
Merve Escort
Hoca Gıyasettin Escort
Yayla Escort
Üçevler Escort
Heybeliada Escort
Ergenekon Escort
Yeni Çamlıca Escort
Kocatepe Escort
Ballıca Escort
Çamlık Escort
Örencik Escort
Fikirtepe Escort
İstinye Escort
Evliya Çelebi Escort
Deliklikaya Escort
Fatih Escort
Gültepe Escort
Sanayi Escort
Mimar Sinan Escort
Alacalı Escort
Abdurrahmangazi Escort
Ovayenice Escort
Osmangazi Escort
Mimar Sinan Escort
Mehmet Akif Ersoy Escort
Atakent Escort
Yaka Escort