İş

Yayınevi Çalışanları Platformu kuruldu

Kitapların okuyucuya ulaşması ve haklarının savunulması için yoğun çaba harcayan, yayınevinde çalışan editör, redaktör, redaktör, telif memuru ve diğer çalışanların sorunlarının duyurulması amacıyla bir araya gelen Yayınevi Çalışanları Platformu kurulduğunu duyurdu. .

Platformdan yapılan açıklamada, “Yayınevi çalışanları, işverenlerin duyarsız ve keyfi yaklaşımları, kâr odaklı, agresif büyüme, bilgi birikimini ve birikimi hiçe sayma ve keyfi yaklaşımları nedeniyle adım adım onurlu bir hayat yaşayamaz hale geldik. düşünce ve kolektif emek. Tüm yayınevi çalışanlarını aramıza katılmaya davet ediyoruz.” davet yapıldı.

Yayınevi Çalışanları Platformu’nun sosyal medya hesabından “Yayınevi çalışanları olarak bir araya geliyoruz” başlığıyla paylaştığı manifesto şöyle:

“Yayınlanan kitapların arkasındaki editörler, redaktörler, redaktörler, telif memurları ve diğer çalışanlar olarak çok uzun zamandır asgari ücret civarında maaşlara mahkum edildik. Yıllar geçtikçe neredeyse hiçbir yayınevi çalışanının maaşlarında iyileştirme yapılmadı. Henüz yapılmadığı gibi resmi rakamlarda belirlenen enflasyon oranı bile bize aşırı geldi.Büyük ölçekli yayınevleri de dahil olmak üzere bazı yayınevleri bu durumun ötesine geçiyor: Ya bizi sigortasız çalıştırıyorlar ya da karşılık gelen tutarı ödemeyi tercih ediyorlar. peşin olarak taban fiyatına ödeyip sigortamızı en düşük seviyede yatırıyoruz.

Buna rağmen iş yükü ve sorumluluk alanları güvensizlikle birlikte sürekli artıyor. Yayınevlerinde dışarıdan çalışan ve kesinti esasına göre çalışan işçilere yani serbest editörlere, redaktörlere, redaktörlere ve okutmanlara gelince… Yaptıkları iş için herhangi bir otorite tarafından belirlenmiş bir birim/taban fiyat yoktur. Dolayısıyla haklarını koruma imkânları yok… Üstelik pek çok yayınevi, içinde bulunduğumuz krizi gerekçe göstererek, doğru ya da yanlış, ödemeler ve zamanlama konusunda keyfi bir tutum izliyor.

Aylar sonra yapılan ödemeler, kur artışları ve enflasyon nedeniyle cep harçlığına dönüşüyor. Durum bahane edilerek, “hala iş bulduğuna şükret” yaklaşımıyla adalet arayışının önüne geçiliyor.

Kısacası seçiminden basımına kadar çok emek istiyor; Fikri bir emeğin, yoğun bir dikkatin ve fedakarlığın eseri olan kitapların yükünü sırtlanan biz yayınevi çalışanları, patronların kâr odaklı, duyarsız ve keyfi yaklaşımları yüzünden giderek onurlu bir hayat yaşayamaz hale geldik. , bilgi ve fikir birikimini ve kolektif emeği göz ardı ederek agresif büyüme. Biz geliyoruz. Mesleklerimizden, haklarımızdan, yaşadığımız evden, mahalleden, hatta şehirden ve en önemlisi yıllarca emek ve fedakarlıkla inşa ettiğimiz ideallerimizden vazgeçmek zorunda kalıyoruz.

Bu yüzden: Birlik olmak, birlikte hareket etmek, sesimizi duyurmak istiyoruz! Tüm yayınevi çalışanlarını aramıza katılmaya davet ediyoruz.” (KÜLTÜR SANAT HİZMETİ)

savastepehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu