Geçen hafta emtia piyasasına belirsizlik hakim oldu
Geçtiğimiz hafta artifakt bazlı ayrışmalar ve dolara olan talepteki ayrışma emtia piyasasının taraf tutmasını zorlaştırdı.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını beklentilerin üzerinde artırabileceğine dair korkuların güçlenmesiyle emtia piyasası etkilendi.
Altın haftayı yatay seyretti
Altının ons fiyatı haftayı 1.865 dolardan yatay bir seyirle kapattı. Gümüş yüzde 1,5, paladyum yüzde 5,1 ve platin yüzde 2,9 kaybetti.
Baz metaller de düşüş eğilimindeydi. Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 0,7, kurşun yüzde 1,5, alüminyum yüzde 4, nikel yüzde 4,6 ve çinko yüzde 6,1 değer kaybetti.
Aralık ayında Peru’da bakır üretimi artarken, bakırda düşüşler gözlendi.
Londra Metal Borsası’nda alüminyum stoklarındaki artış alüminyum fiyatlarını da etkiledi. US Geological Survey çalışması da nikel üretiminin 2022’de arttığını gösterdi.
Brent petrolü ve doğalgazı sert yükseldi
Enerji tarafında ise sert artışlar yaşandı. Brent petrol haftayı yüzde 8,3 artışla tamamlarken, New York Ticaret Borsası’nda doğal gaz yüzde 4,3 işlem gördü. Fiyatların kısmi yükselişinde dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’de talepte toparlanma beklentileri etkili oldu.
Türkiye’de arz kesintisi
Türkiye ve Norveç’te çeşitli nedenlerle yaşanan arz kesintileri de fiyatlardaki yükselişi destekledi.
Türkiye’de 10 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle önlem olarak ham petrol akışı durduruldu.
Norveç’te Johan Sverdrup Petrol Sahasının 1. aşaması teknik nedenlerle kapatıldı.
Buğday fiyatları yüzde 4,3 arttı
Chicago Ticaret Borsası’nda işlenen buğday yüzde 4,3, mısır yüzde 0,5, soya fasulyesi yüzde 0,7 ve pirinç yüzde 1,9 arttı. Buğday fiyatlarındaki artışta Hindistan’ın iç piyasayı korumak için buğday ihracat yasağını uzatabileceği haberi etkili oldu.
Kıtalararası Borsa’da (ICE) pamuk yüzde 0,3, kahve yüzde 1,2, kakao yüzde 2,1, şeker ise yüzde 6 değer kaybetti.
Tedarik endişeleri şeker fiyatlarını düşürüyor
Şeker fiyatlarındaki düşüşün nedeni olarak arz endişelerinin azalması gösterildi.